Tradycyjna śląska rolada : Rolada to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Choć tradycyjne to każda Pani Domu ma swój własny sekretny przepis. Najczęściej rolady różnią się konsystencją farszu i dodatkami. Rolady, które przedstawiam w tym poście, zostały zrobione...
Kultowy schabowy z mizerią : W moim przekonaniu schabowy bardzo zadomowił się w kuchni śląskiej, choć roszczą sobie do niego prawo i Francuzi, i Niemcy. Dodać należy, że czasach PRL był wręcz kultowym daniem dobrych restauracji. W książce kucharskiej ekscentrycznej...
Buchty ze śliwkami : Moje drzewko śliwkowe wydało niezwykle bujne plony, więc tym razem zrobiłam buchty ze śliwkami i z musem śliwkowym. Wbrew pozorom robi się je bardzo prosto. Są jednak z ciasta drożdżowego, więc warto tak zaplanować czas, aby przy okazji...
Zupa ogórkowa : Zupa ogórkowa to taka najzwyklejsza zupa, ale zupa, którą lubią prawie wszystkie dzieci. Uwielbiałam ją jako dziecko i moje dzieci też ją lubiły. Tak naprawdę do tej zupy to nawet nie ma proporcji i można fantazjować. Jeden składnik jest...
Kotlet mielony po śląsku z kapustą : W dzisiejszym artykule nawiązuję do tradycji z mojej śląskiej kuchni. Danie jest więc treściwe i konkretne, można powiedzieć, że dla ciężko pracującego górnika. Dodatkiem jest tu kapusta kiszona, która w moim domu (jak i w większości...
Zielone śledzie z przyprawami : Śląska wigilia bez zielonych opiekanych śledzi – nie może być! W tym roku zmieniłam przepis i zalewę oraz karmel przygotowałam w innej wersji. Polecam ten przepis chociażby dlatego, że dodatek przypraw i octu jabłkowego bardzo dobrze...
Karmelowy ananas, czyli słodka przystawka : Dzisiaj sobie siedzę i piszę. O starości, demografii i innych sprawach społecznych. Za oknem totalna zima i mogę rzec: zasypało mi wszystko na biało. Gdzieś pomiędzy brzozami, dużym orzechem a tujami zadomowiła się wiewiórka. Już od dawna...
Wiosenne śniadanie, czyli pikantna jajecznica i nie tylko : Jak tam? Budzicie się do życia razem z topniejącym śniegiem? Dzisiaj przykładowe, wiosenne śniadanie: pikantna jajecznica i zielony koktajl! Smacznego...
Jaja w majonezie : Nie dać się zwariować na święta. To jedna z moich zasad. Wprawdzie zawsze przygotowuję jakąś jedną nową potrawę, ale nigdy nie przesadzam z ilością. Pełny stół i przemęczenie nie może górować nad atmosferą oraz czasem dla bliskich. Nieodłącznym...
Marynowane kulki śledziowe : Marynowane kulki śledziowe to przepis z mojego dzieciństwa. Oczywiście nie było tyle przypraw, które ja dodaję. Przepis zawierał także ocet spirytusowy, który zastąpiłam octem winnym. Jest to ciekawa alternatywa dla tzw. zielonych śledzi. Muszę również...
Kopytka – doskonałe kluski z serem : Pamiętacie z dzieciństwa kluski z serem? Takie w kształcie kopytek albo kształtów różnych, jeśli pomagały robić je dzieci. Posypywane były cukrem i polane roztopionym masłem albo karmelem. Jak to wszytko pachniało. Nawet ja – największy niejadek w rodzini
Proste ciasto z truskawkami : Pamiętacie z dzieciństwa kluski z serem? Takie w kształcie kopytek albo kształtów różnych, jeśli pomagały robić je dzieci. Posypywane były cukrem i polane roztopionym masłem albo karmelem. Jak to wszytko pachniało. Nawet ja – największy niejadek w...
Najlepsze kotlety mielone : Najlepsze kotlety mielone z dzieciństwa w mojej śląskiej kuchni. Mało dodatków dobre mięso i delikatna konsystencja. Dla dzieci to mięso, które „nie rośnie z buzi” i które po prostu się je. Taki prosty przepis też prezentuję, bo jest naprawdę dobry pod...