Wielkie Żarcie > Moja śląska kuchnia... i nie tylko

Wiosenne śniadanie, czyli pikantna jajecznica i nie tylko

Wiosenne śniadanieWiosenne śniadanie

Jak tam? Budzicie się do życia razem z topniejącym śniegiem? Dzisiaj przykładowe, wiosenne śniadanie: pikantna jajecznica i zielony koktajl! Smacznego.

Pierwsze śniadanie: pikantna jajecznica

Składniki:

  • 1 jajko
  • kawałek czerwonej i żółtej papryki
  • około 2 cm papryczki chili
  • ząbek czosnku
  • gałązka szałwii
  • łyżka otrąb pszennych
  • łyżka jogurtu
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • odrobina soli himalajskiej

Jak zrobić jajecznicę?

Pokrój warzywa i zioła, zeszklij je na patelni razem z olejem kokosowym (1–2 minuty). Jajko wymieszaj z jogurtem oraz otrębami, dodaj na patelnię i smaż, aż się zetnie.

Wiosenne śniadanieWiosenne śniadanie

Drugie śniadanie: zielony koktajl

Składniki:

  • seler naciowy
  • kiwi
  • 1/2 banana
  • 1–2 łyżeczki zielonego sproszkowanego jęczmienia
  • szczypta chili
  • świeże zioła
  • trochę wody, trochę jogurtu

Jak to zrobić?

Bardzo prosto! Zmiksuj tylko wszystkie składniki i voilà.

Dużo wiosennego słońca Wam życzę.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.