Chyba każdy lubi drożdżowe ciasto. Gdy to pisałam, była jeszcze pora truskawek, więc powstały drożdżówki z truskawkami na budyniowej kołderce, ale oczywiście można użyć również innych owoców. Wypiek typowo piknikowy i „na drogę”. Pachnie letnim powiewem truskawek. Warto się skusić na jedną i poczęstować wszystkich dookoła.
Do letniego mleka dodaj drożdże i cukier, a następnie wymieszaj. Rozpuść masło. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy, letnie (nie może być ciepłe) masło i żółtka. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, a później odstaw na około 40 minut. W tym czasie powinno podwoić objętość.
Posyp stolnicę mąką, uformuj 3–4 grube wałki z ciasta i potnij nożem na dwucentymetrowe krążki. Połóż ciasto na blaszce wyłożonej pergaminem, spłaszcz dłonią na środku, a brzegi posmaruj jogurtem rozmieszanym z mlekiem. Na środku każdego krążka połóż 1–2 łyżeczki ugotowanego budyniu i kilka plasterków truskawek (lub innych owoców).
Posyp kruszonką i włóż blaszkę do nagrzanego na 170°C piekarnika na 12–14 minut. Możesz też użyć lukru.
Roztop masło i wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, aby powstały grudki