Bajzel czy harmonia? Modro kapusta, ino insza. : No właśnie... Przepis znalazłam w miesięczniku Good Food lata świetlne temu i dziś nawet nie jestem pewna, czy to tak do końca wszystko miało być. Dobór składników według mnie jest bardzo harmonijny, ale jak ułożyłam je na...
Bakłażan faszerowany, czyli dlaczego warto uprawiać oberżynę? : Oberżyna (solanum melongena) – znana bardziej jako bakłażan, dorasta do około 25 cm i osiąga wagę około 1 kg, a fioletowy kolor sprawia, że nie mylimy jej z kabaczkiem. I tu zaskoczenie to fioletowe warzywo o charakterystycznym smaku nie jest...
Ballada o lekkim zabarwieniu erotycznym (pałki kurczaka pieczone w orientalnej marynacie) : Aromatyczny, umięśniony, bardzo apetyczny i tak bezpruderyjnie rozchyla swoje nogi! Zachęca do... hmmm... konsumpcji! Przyznam, że od kiedy dałam się skusić, często mam na niego ochotę. Szczególnie w weekendy. Wtedy jest więcej czasu...
Barani łeb zamiast psychodelików : Co myślałeś, patrząc na tego bretońskiego kucharza w TV, kiedy przygotowywał winniczki w białym winie z masłem czosnkowym? Założe się, ze oczyma wyobraźni widziałeś jego usta ociekające śluzem i wyobrażałeś sobie ten …dźwięk…
Bądźcie zachłanni, jedzcie surową cukinię! (Insalata di zucchine con menta e rucola) : Kiedy pisałam recenzję książki i serii BBC pt. „Two Greedy Italians” („Dwóch Zachłannych Włochów”) jeszcze nie miałam wypróbowanych żadnych przepisów z tej pozycji. Szczęśliwie się złożyło, że udało mi się od tamtego czasu...
Boćwina, burak liściowy, mangold? Wrzućcie do zupy i jedzcie na zdrowie! (Zupa z boćwiną) : Boćwina, burak liściowy, mangold, kapusta rzymska, burak szpinakowy – pod takimi nazwami możecie znać to warzywo. Znacie? Lubicie? Liście na zdjęciu pochodzą z mojego ogródka. Zerwałam boćwinę, a piętnaście minut później wylądowała w zupie. Jeśli macie...
Brioszki z borówkami : Borówki albo jagody – jak kto woli – to z pewnością ważny smak lata, i to pachnącego lasem. Brioszki z borówkami robię przynajmniej raz w roku i uwielbiam, kiedy mogę je zapakować bliskim lub znajomym na piknik. Może jest z nimi trochę pracy, ale warto...
Buchty ze śliwkami : Moje drzewko śliwkowe wydało niezwykle bujne plony, więc tym razem zrobiłam buchty ze śliwkami i z musem śliwkowym. Wbrew pozorom robi się je bardzo prosto. Są jednak z ciasta drożdżowego, więc warto tak zaplanować czas, aby przy okazji...
Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką : Drożdżówki i jagodzianki to moje ulubione letnie wypieki. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi niezwykle puszyste, delikatne i długo zachowuje świeżość. Można je połączyć z ulubionymi letnimi owocami i formować w dowolne kształty...
Burak to potęga! – Zupa krem z buraków i jabłek : W temacie buraków mam raczej mało do napisania. Są pyszne, zdrowe i basta! Przyznaję, że burak to moje osobiste zboczenie i w okresie jesienno-zimowym bywa u mnie często, a raz nawet wyciągnął mnie z poważnej opresji zdrowotnej. Nachwalić...
Burgery z kurczaka, salsa z awokado i pomidorów oraz frytki z batatów : Siedziałam przymusowo w domu. Od porannych godzin padał deszcz. Nie, on nie padał. Napierdzielał pod rożnymi kątami w takiej ilości, jaka normalnie spada o tej porze roku w ciągu miesiąca. Do tego wiał bardzo silny wiatr. A to wszystko w...
Ciao bella! Czyli znowu cukinia. : Kiedy ten przepis zostanie opublikowany w najnowszym numerze, ja będę w połowie drogi do Włoch. I nie da się ukryć, że włoskie klimaty kulinarne są mi ostatnio wyjątkowo bliskie, toteż dziś jeszcze raz coś z tego kawałka Europy. Frittatę...
Ciasto czekoladowe grzechu warte. Z błota Mississippi : To ciasto z południowych stanów USA mające przypominać błotnistą deltę rzeki Mississippi, ostro konkuruje z moim kultowym brownie. Piekę te dwa na przemian, gdy mamy ochotę na coś dekadenckiego, ale zarazem nie mam zbyt dużo czasu na zabawę...
Cie...cie...cie...cierzyca : Próbuję nie dorabiać do tego żadnej ideologii, po prostu w miarę możliwości unikam jedzenia mięsa. Nie pieprzę dyrdymałek o szanowaniu żywych istot w kraju o klimacie który zima wyklucza nie posiadania butów ze skóry, albo nie jedzenia...
Co zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa? : Jeśli pieczecie wieprzowinę, kaczkę, gęsinę, nawet kurczaka – generalnie mówiąc – tłuste kawałki mięsa, to w brytfance zawsze zostaje spora ilość tłuszczu. Nie polecam zostawiać go w całości jako bazę do sosu pieczeniowego, bo...
Crostata nie musi być z owocami : Najczęściej w różnych w przepisach crostata występuje z owocami i muszę przyznać, że ja też najczęściej tak ją robię. Jednak przepis prezentowany poniżej, to crostata z nadzieniem, które wykorzystuje resztki z lodówki – tak, aby nie marnować jedzenia...
Czereśniak, nie Tomek, a pyszny letni placek : Co wspólnego mają jeden z bohaterów serialu Czterej pancerni i pies, wakacje, chodzenie na "chaby", robienie sobie kolczyków i plucie? Przecież to proste. Tomeczek Czereśniak może nie był najbardziej popularną postacią do ogrywania...
Czy na pizzę można położyć wszystko? (pizza z jarmużem, owczym serem i oliwkami) : Z założenia – placek biedaków, teoretycznie – zniesie wszystko. I ja jestem zwolennikiem eksperymentów z pizzą, choć największym sentymentem darzę prostą Margheritę z sosem ze świeżych pomidorów. Mimo to u mnie na stole gościła już...
Czy to aby nadal jajka po szkocku? Wege wersja : Jajka po szkocku, czyli ugotowane na twardo (choć najlepsze są półpłynne), opatulone mięsem z kiełbasek wieprzowych, panierowane i usmażone na głębokim tłuszczu to bardzo popularny przysmak. Przepisy na nie znajdziecie także na polskich blogach...
Dales Food & Drink Festival, część 1 : Yorkshire Dales – w tym rejonie w północnej Anglii mieszkam od ponad sześciu lat. Tu kupiłabym dom, gdybym wygrała na loterii. No, poza domami w dwóch innych miejscach, ale to naprawdę musiałabym być obrzydliwie bogata. Znaczna część...
Dales Food & Drink Festival, część 2 : Oprócz jedzenia i picia czekało też kilka innych atrakcji. Można było np. zobaczyć, jak buduje się murki kamienne bez zaprawy (dry stone walls), co niestety jest wymierającym fachem w okolicy. Praca jest ciężka, fizyczna, ale wymagająca...
Deser czekoladowy dla dorosłych : Dzisiaj mam dla Was przepyszny deser czekoladowy z dodatkiem kawy i brandy, taki deser dla dorosłych. Aksamitna konsystencja musu i głęboki aromat sprawią, że warto zgrzeszyć i choć na moment zapomnieć o wszelkich dietach, jakie sobie...
Dla niemowlaków, bezzębnych i dla całej reszty też (dip marchewkowy z prażonym słonecznikiem) : Tak, wiem. To wygląda jak jedzenie dla niemowlaków albo dla rekonwalescentów po operacji dentystycznej. Smakuje jednak o niebo lepiej niż wygląda. Wiosennie można sobie odchudzić jadłospis i pochrupać seler naciowy czy inne warzywa maczając...
Drożdżówki z owocami : Chyba każdy lubi drożdżowe ciasto. Gdy to pisałam, była jeszcze pora truskawek, więc powstały drożdżówki z truskawkami na budyniowej kołderce, ale oczywiście można użyć również innych owoców. Wypiek typowo piknikowy i „na drogę”. Pachnie letnim...
Ekspresowe pączki : Tak sobie siedzimy i pijemy herbatkę owocową z miodem. Jest mroźno, a w karmiku za oknem piękne stadko ptaków. Dzieci z przyklejonymi do szyby noskami stoją zachwycone ptasimi harcami. Dokarmiamy je przez całą zimę, ale od kiedy po Wigilii dostały...
Flapjack emigrancki : Są takie potrawy, które zawsze się człowiekowi kojarzą z jakimś miejscem, sytuacją, czy ludźmi, potrawy przywołujące wspomnienia... W moim repertuarze jest kilka takich dań, więc rozpocznę mały cykl w dużym cyklu – proszę państwa...
Gdzie jest lato? W Yorkshire co najwyżej na talerzu : Groszek i bób to lato. A jak lato to tropiki. Przynajmniej w Polsce, jak ostatnio donosili moi znajomi i moja rodzina. Miałam ochotę wsadzić ich w samolot i przetrzymać trochę w temperaturze 14 stopni Celsjusza w deszczowym od tygodni Yorkshire...
Gdzie jeść? „Kuchnia i Wino", Pszczyna : Przyznaję - jestem wybredna. Podczas wizyty w restauracji wymagam, żeby jedzenie było tam co najmniej tak dobre, jak to przygotowane w domu. Jeśli jest smaczniejsze, to tym lepiej. Niestety według moich obserwacji w Polsce ciężko o restaurację...
Gdzie jeść? "Maria Fontana", Poggio Moiano : To nie tak, że w Rzymie nie ma miejsc, w których można dobrze zjeść. My po prostu nie nastawialiśmy się na kulinarny, tylko na stricte historyczny Rzym, a kulinaria zostawiliśmy na nasze liczne wycieczki po prowincjach regionu. I, jeśli mam...
Gdzie jeść? Stein's Fish & Chips, Padstow : Jeśli chcecie spróbować najlepszej ryby z frytkami na wynos, pokuszę się o stwierdzenie, że najlepszej w całym Zjednoczonym Królestwie, to musicie wybrać się do Padstow. Tam oprócz restauracji, sklepu rybnego, delikatesów czy szkoły...
Gdzie jeść? Tan Hill Inn, Reeth, Swaledale : W czasach, gdy w Wielkiej Brytanii zamyka się dwadzieścia pięć pubów dziennie, albo tradycyjne puby są zastępowane przez te sieciowe z tanim komercyjnym piwem i wielkimi plazmami, na których wyświetla się przez cały dzień Sky Sport, pub, w...
Gdzie jeść? The Bridge Tea Rooms, Bradford on Avon : W drodze powrotnej z Kornwalii, korzystając z tego, że zapuściliśmy się na południe Anglii, zatrzymaliśmy się na weekend w Bradford on Avon i Bath. W Bradford mieliśmy okazję zjeść fantastyczny lunch w kawiarni, która zbiera od lat...
Gdzie jeść? The Kitchin, Edynburg. : Na wstępie jeszcze raz dziękuję tym, którzy głosowali na mój przepis w konkursie w marcu. 26 listopada udało mi się odebrać moją nagrodę – posiłek w wybranej przeze mnie restauracji, czyli The Kitchin w odnowionej dzielnicy Edynburga...
Golonka Pięć Smaków : Nie samymi zielonymi sokami człowiek, czyli ja, żyje. Choć mięsa jem relatywnie mało, to czasem po prostu napada mnie ochota na krwisty stek czy tłustą wieprzowinę. A zamiłowanie mam do kąsków wymagających. Co to za sztuka usmażyć...
Gorąco, ale jeść trzeba. Na przykład orzeźwiającą sałatkę. : Dziś, kiedy piszę ten tekst, w Polsce panują tropikalne temperatury. Wielu z Was donosi, że jeść się nie chce, albo narzeka, że jeść to może i się chce, ale gotować już nieszczególnie. I wcale się Wam nie dziwię. Mnie w Yorkshire tego...
Granola : Święta, święta i po świętach! Mam nadzieję, że były dla Was wyjątkowe, magiczne i rodzinne. Mam również nadzieję, że nie były to jedne z tych świąt, po których zakończeniu odetchnęliście z ulgą i jedyną myślą w głowie...
Grillowany lipiec : Ja wiem że nic tak nie smakuje jak dobra kiełbasa z grilla. Nawet nie trzeba się specjalnie wysilać - nacinasz skórkę, (niektórzy nawet nie nacinają), kładziesz na kratkę i popijając chłodne piwko czekasz na efekt. No tak, trzeba ją...
Halawa dla leniwych : Uff... Nareszcie wiosna, a w każdym razie pierwsze jej znamiona. Choć jak na razie przedwiośnie i wszędzie pełno kup teraz... w hipermarkecie promocji wiosennych w sensie. Ale tym co im zostało po zimie w szafie sporo bakalii, a mają potrzebę...
Hiszpania vs. Włochy, czyli o futbolu dwa słowa, a o jedzeniu znacznie więcej : Nie śledzę Euro, igrzyska nigdy mnie specjalnie nie rajcowały, wiec nie mam pojęcia czy do takiego pojedynku dwóch piłkarskich drużyn może dojść, a może już doszło? Mnie bardziej interesują dania, które oba kraje mają do zaoferowania...
Instrukcja przetrwania kolejnej epoki lodowcowej – kurczakowy paj : Odkrywczo stwierdzę, że będzie zimniej. Będzie bardzo zimno, wbrew powszechnie panującej panice globalnego ocieplenia, pardon - zmian klimatu. Synoptycy kazali się nam przygotować w Yorkshire na kolejną ostrą i długą zimę, czyli taką jak...
Ja kruszę, Ty kruszysz, może zima się w końcu wykruszy? (karmelizowane jabłka i gruszki pod kruszonką) : Jest coś takiego w deserach owocowych na ciepło, że mają moc ukojenia. Może to podświadome wracanie do papek z dzieciństwa, może tkwi w nas głęboko zakorzeniona tęsknota do matczynej piersi – ciepłej, miękkiej, słodkiej. Ale o czym ja to m
Jaja w majonezie : Nie dać się zwariować na święta. To jedna z moich zasad. Wprawdzie zawsze przygotowuję jakąś jedną nową potrawę, ale nigdy nie przesadzam z ilością. Pełny stół i przemęczenie nie może górować nad atmosferą oraz czasem dla bliskich. Nieodłącznym...
Jajko, awokado, szparagi – śniadanie idealne : Proste weekendowe śniadanie, które nas oboje zachwyciło. To był jeden z tych impulsów, które napadają mnie przed snem. Wiedziałam, że następnego dnia muszę spróbować takiego połączenia i to był świetny początek dnia. I piękny weekend po nim, kulinarnie...
Jak arystokratka poślubiła wieśniaka, czyli czekolada i burak : Na pierwszy rzut oka - typowy mezalians. Ona z wyższych sfer, ba! nawet z egzotycznych krain, a on taki swojski, z licem czerwonym, słowem - zdrowy wiejski chłop. Myślicie, że takie rzeczy zdarzają się tylko w bajkach? Otóż taki mariaż...
Jak pogodziłam Francuzów z Anglikami, czyli zupa cebulowa : To był jeden z tych dni, które aż prosiły się o sycącą, aromatyczną, gorącą zupę. Była to niedziela, więc wypad do sklepu po ewentualne składniki raczej wykluczony. Z racji niedzieli, odległości do sklepu i niedzielnego (nazwijmy go tak) lenia...
Jak przygotować napar z Yerba Mate : Gringo poznaje się po tym, jak obchodzi się z mate. Prawdziwy kriożo nigdy nie bierze pavy - czajnika z gorącą wodą - lewą ręką i nigdy grzbietem do góry. Nigdy nie dopuści do tego by woda w pavie zaczęła wrzeć. Nigdy nie pije mate...
Jak uczyłam się tańczyć salsę i mistrzynią zostałam, ale tej na talerzu (tropikalna salsa) : Na zajęcia z salsy trafiłam przez przypadek i nie na fali popularności pewnego programu telewizyjnego, do którego oglądania nikt się nie przyznawał, choć w czasie jego emisji pustoszały ulice, którego zrealizowano kilkanaście edycji, a po...
Jak ugotować jajko na twardo – czyli o tym, jak nie mieć sinych jaj (tylko różowe lub purpurowe) – jajka marynowane i faszerowane na dwa sposoby : Jestem wielką fanką jajek i wszelakich potraw bazujących na jajkach. Co mnie odstrasza i zawsze odstraszało, to sina obwódka wokół żółtka w jajku ugotowanym na twardo. „Czy umiesz ugotować jajko na twardo?” – wydaje się tak banalnym pytaniem, że pewnie...
Jem zdrowo, czyli jak przygotować warzywa i owoce do spożycia : Coraz częściej zdajemy sobie sprawę z tego, że jemy niezdrowe produkty i próbujemy to zmienić. Próbuję i ja! Powszechnie stosowane obecnie pestycydy zostały tak opracowane, aby nawet intensywne deszcze nie mogły ich spłukać, zatem zwykłe...
Jesienią zamiast na grzyby, to na bakłażany (zupa krem z pieczonych bakłażanów) : Podobno wszystkie dania są jadalne, ale niektóre tylko raz. To samo dotyczy grzybów, które kocham miłością płomienną, a których niestety w Yorkshire mam niedobór. Niby spacerując po okolicy znajduję raz po raz jakieś samotne grzyby, ale...
Karmelizowane buraki, czyli dieta, dieta, dieta... : Lubicie buraki? Są pełne witamin, małokaloryczne i zimą idealne do posiłków. Buraki pieczone w piekarniku zachowują najwięcej właściwości. Kiedy je piekę, to nie zawijam w żadną folię, tylko wkładam do brytfanki takiej jak do mięsa, przykrywam i po 60...
Karmelowy ananas, czyli słodka przystawka : Dzisiaj sobie siedzę i piszę. O starości, demografii i innych sprawach społecznych. Za oknem totalna zima i mogę rzec: zasypało mi wszystko na biało. Gdzieś pomiędzy brzozami, dużym orzechem a tujami zadomowiła się wiewiórka. Już od dawna...
Karp po rumuńsku : To danie pierwszy raz jadłam w restauracji Bucatorul Vesel (Wesoły Kucharz), która znajduje się nieopodal rynku w Braszowie. Było to w lipcu 2011 i później wielokrotnie próbowałam je odtworzyć, testując różne przepisy. Wreszcie, mam...
Kiszona kapusta z burakami : Wrzesień to jeszcze doskonała pora na zimowe przetwory. Poza tym nie myślcie sobie, że już odpuściłam z burakami. Kontynuuję temat głównie dlatego, że to pyszne zdrowie za parę groszy. Zawsze można robić na bieżąco, jednak zachęcam was do zrobienia...
Kopytka – doskonałe kluski z serem : Pamiętacie z dzieciństwa kluski z serem? Takie w kształcie kopytek albo kształtów różnych, jeśli pomagały robić je dzieci. Posypywane były cukrem i polane roztopionym masłem albo karmelem. Jak to wszytko pachniało. Nawet ja – największy niejadek w rodzini
Kotlet mielony po śląsku z kapustą : W dzisiejszym artykule nawiązuję do tradycji z mojej śląskiej kuchni. Danie jest więc treściwe i konkretne, można powiedzieć, że dla ciężko pracującego górnika. Dodatkiem jest tu kapusta kiszona, która w moim domu (jak i w większości...
Krab nie ryba, a ja nie żyję na bezrybiu, czyli kotlety z ziemniaków i mięsa kraba : Otoczona wodami i poprzeplatana rzekami i jeziorami Wielka Brytania jest doskonałym miejscem dla wielbicieli ryb i owoców morza. Takiego wyboru świeżych i wędzonych ryb, krabów, przegrzebków, małż i czego sobie nie wymarzycie, jaki ja mam na swoim...
Królik doświadczalny na surowiźnie. Wiosenno-letnia kolorowa sałatka. : Teoretycznie mamy wiosnę i zbliżamy się ku latu. Teoretycznie. W praktyce mamy tu w Yorkshire listopad, choć dochodzą mnie słuchy, że i w Polsce pogoda szaleje. Ja w każdym razie dziarsko przeprowadzam na sobie eksperyment, a zaczęłam go...
Ksiądz się dławi i pomidory, czyli posiłek idealny (makaron strozzapreti z oliwą, pomidorami i pecorino) : Zawsze przed wyjazdem na urlop mówię sobie, że robię przerwę w gotowaniu. Miło jest zatęsknić. Tym razem zajęło mi to całe cztery dni. Katalizatorem były produkty, które dostępne były w Ginestra i okolicy. Ugotowałam prosty jak budowa...
Kultowy schabowy z mizerią : W moim przekonaniu schabowy bardzo zadomowił się w kuchni śląskiej, choć roszczą sobie do niego prawo i Francuzi, i Niemcy. Dodać należy, że czasach PRL był wręcz kultowym daniem dobrych restauracji. W książce kucharskiej ekscentrycznej...
Kwas buraczany : Jeśli twoim utrapieniem jest nadmiar kilogramów, to może być za to odpowiedzialna nieprzyjazna flora bakteryjna skumulowana w organizmie. Najwyższa pora ją odbudować i zastosować proste a naturalne metody. Pomogą ci jogurty kefiry i naturalne kiszonki...
Lembasy i Hobbit: Pustkowie Smauga : Jak tu nie zrobić lembasów, kiedy mąż i synowie są fanami Hobbitów. W żadnej części powieści Tolkiena nie ma przepisu na elficki chleb. Przewertowałam dziesiątki stron w internecie (polskich i anglojęzycznych) w poszukiwaniu przepisu i natknęłam się na...
Letnie risotto z cukinią. Jak ugotować idealne risotto? : Jedno z moich ulubionych dań i obowiązkowa pozycja w naszym domu każdego lata od kilku sezonów. Gotując risotto, pamiętajcie jednak o kilku ważnych rzeczach: odpowiedni gatunek ryżu – musi być okrągły, niepłukany, z wyraźną białą kropką we wnętrzu...
Malownicza babka : Kuchnia śląska jest bardzo zróżnicowana i to nie tylko ze względu na uwarunkowania historyczne, choć trzeba przyznać, że one też w pewnym sensie ją ukształtowały. Różnice istniały i istnieją nawet w obrębie bliskich miejscowości. Oczywiście można też...
Mam ptaka i nie zawaham się go użyć! (przepiórka duszona w winie z cynamonem) : „Wsi spokojna, wsi wesoła...” można by powiedzieć za poetą. „Kto twe wczasy, kto pożytki może wspomnieć za raz wszytki?” Może ten, kto wraca pewnego razu do domu i podnosząc głowę znad torebki, w której szukał kluczy, mało nie...
Mamma Mia czyli oda do włoskiej kuchni : Nigdzie chyba nie okazuje się tyle szacunku matce jak we Włoszech. Italia sama w sobie jest matką naszej cywilizacji, tak, jak jej babką jest Hellada. To od Italii wszystko się zaczęło, nawet to, co przyszło tu ze wschodu...
Mamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese) : Otóż, Drodzy Państwo, poszukiwacze tradycyjnych, narodowych czy lokalnych smaków, spaghetti alla bolognese owszem znajdziecie w knajpach serwujących żarcie dla turystów, którzy domagają się tej włoskiej "klasyki", ale żaden Włoch...
Manifest noworoczny i słodko-kwaśny kurczak : Widmo krąży po Europie – widmo plastikowych dań. Zgniły Zachód zasypał nas fiksami w proszku, sosami ze słoików, nawet Wschód często rzuca nam kłody pod nogi – Chińczyk (jeśli ktoś takiego pod ręka ma) dosypuje magiczne proszki do...
Marmolada z jabłek i naleśniki z mąki ryżowej : Marmolada z jabłek to jeden z moich ulubionych deserów z dzieciństwa. Kojarzy mi się z babcią, która najpierw obierała jabłka, a potem je smażyła w owalnym rondlu na piecu. Ja z siostrą czekałyśmy z niecierpliwością z miseczkami w rękach na złocistą...
Marynowane kulki śledziowe : Marynowane kulki śledziowe to przepis z mojego dzieciństwa. Oczywiście nie było tyle przypraw, które ja dodaję. Przepis zawierał także ocet spirytusowy, który zastąpiłam octem winnym. Jest to ciekawa alternatywa dla tzw. zielonych śledzi. Muszę również...
Moda na sushi (jap. 寿司) : Ostatnio w większych miastach jak grzyby po deszczu wyrastają restauracje sushi (jap. 寿司). Egzotyka działa jak magnes i, pomimo dość wygórowanych cen, znajdują one klientów. Tymczasem przygotowanie tego japońskiego specjału we własnym...
Można wódkę na śniadanie. Na kanapkach. Z truskawkami. (kanapki z truskawkami i syropem z wódki) : Rok temu kusiłam Was wyjściem z dziecięcej krainy, gdzie truskawki lądują w misce ze śmietaną i cukrem i proponowałam Wam nieco pieprzne gazpacho. Być może część z Was się skusiła i ma ochotę na dalsze eksperymenty. Taką przynajmniej...
Na dobry początek dnia, szczególnie gdy za oknem zimno – owsianka doda Ci sił! : Słowo „owsianka” potrafi wzbudzić skrajne emocje. To danie ma swoich zagorzałych wielbicieli, ale duża grupa osób kojarzy owsiankę jedynie z nieapetyczną papką i zdecydowanie odmawia jej zjedzenia. Tymczasem dobrze przygotowana owsianka to...
Na Lipę : Tak sobie ostatnio, korzystając z chwilki wolnego czasu i pięknej pogody, sięgnąłem po coś lekkiego do czytania i gdzieś tak w połowie ona wszystko zepsuła tym swoim: „Kwiecie pachnie”; a potem słynne Zbyszkowe: „Danuśka poczekaj...”
Na pokrzepienie zamiast cukru flapjacki jesienne – z jabłkiem, pekanami i cynamonem : Nie będę Wam wciskać kitu, że cukier krzepi. (Cukier krzepi! Podobno wódka lepiej... ale nie o tym miało być...). Znam takich (i nie mówię o sobie!), którzy bez cukru ledwo dają radę. Symptomy odstawienia mogą być uciążliwe, z drugiej...
Na upalny maj – gazpacho i chłodnik litewski : Ciepło, sucho, duszno, to ma być kwiecień? Dochodzę do wniosku, że wiosna to gatunek wymarły – kończy się zima, po czym następuje około dwu tygodniowy okres bezkształtnej chlupy, kiedy topi się śnieg i zamienia się w błoto...
Najlepsze kotlety mielone : Najlepsze kotlety mielone z dzieciństwa w mojej śląskiej kuchni. Mało dodatków dobre mięso i delikatna konsystencja. Dla dzieci to mięso, które „nie rośnie z buzi” i które po prostu się je. Taki prosty przepis też prezentuję, bo jest naprawdę dobry pod...
Nakladany Hermelin : Tym razem, z dala od egzotycznej Japonii ruszamy w kierunku południowych sąsiadów – do Czech. Naród, który posiada olbrzymie tradycje piwowarskie wyspecjalizował się również w wielu dodatkach z którymi piwo smakuje wyśmienicie – nawet...
Nie igrzyska, a pudding chlebowy Wam niosę! : Kiedyś zrobiłam zupę cebulową, która godziła Anglików i Francuzów, a kto się interesuje nieco historią, ten wie, że te nacje nie miały dla siebie ciepłych uczuć. W mojej zupie waśni nie było – tradycyjna francuska receptura...
Nie marnuję! Czyli jak wykorzystałam resztki do zrobienia placków warzywnych : Jak wielokrotnie wspominałam – nie znoszę wyrzucać jedzenia. Jest to nieekonomiczne i niemoralne. Stąd też kombinuję jak koń pod górę, aby zużyć produkty, które najlepsze dni mają już za sobą, albo wykorzystać resztki pozostałe po innych posiłkach. Tak by
Nie wyrabiam! – czyli jak robię chleb : Jest w chlebie coś pierwotnego i symbolicznego. Towarzyszył ludziom od tysięcy lat, w pogańskich czasach stanowił ważny element obrzędów, wzmianki o nim można znaleźć nawet w Biblii. Codziennie w różnej formie gości na stołach całego...
Nowe oblicze fast food – domowy burger wołowy (czyli nie było wcale szybko, ale pysznie) : Pogłoski o tym, że na obiad do mnie trzeba przychodzić w białej koszuli i krawacie, a także po posiłku zostawiać napiwki, są mocno przesadzone. Oprócz pięknie zastawionego stołu, świec i wypolerowanych białych talerzy, z kantami starannie...
Obiad jak z pewnego skandynawskiego sklepu meblowego. Tylko lepszy. : Od lat robię zakupy w pewnym skandynawskim sklepie meblowym. Pamiętam pierwsze otwarcie na Śląsku, wycieczki niemal jak do świątyni, godzinne buszowanie między półkami, nowe świece, lampiony, serwetki czy papierowe lampy przywiezione do domu...
Oczyszczający koktajl na wiosnę : Już za kilka tygodni będzie można śpiewać jedną z moich ulubionych piosenek Marka Grechuty: Wiosna, ach to ty i bardzo cieszy mnie ta myśl, bo uwielbiam tę porę roku. Oczywiście piosenkę tę można sobie śpiewać cały rok...
Pasta di Tonno e spinaci : Czasem człowiek gdzieś wyjedzie i go nie ma. Tak to już z człowiekiem bywa. Zanim wyjedzie, myśli, co on, ten człowiek będzie jadł. Jak ma gruby portfel, to się stołuje w restauracjach, śpi w hotelach pięciogwiazdkowych i jeździ taksówką...
Pasztet z warzyw : Rosół to sztandarowe danie polskiej kuchni, niezależnie od regionu. W śląskiej kuchni z warzyw rosołowych najczęściej robiło się sałatkę, nic bowiem nie mogło się zmarnować – i tak powinno być. Ileż można jednak jeść sałatek? Wymyśliłam więc pasztet...
Pesto dla Ciebie dla rodziny : Żyjemy w biegu, w sprincie, byle szybciej do piachu. Ostatnio w moim ulubionym dodatku do GW, czyli „Wysokich Obciachach” był dosyć ciekawy artykuł tyczący się choroby pośpiechu – polecam lekturę, wszystkim którym się wydaje, że...
Pesto z jarmużu : Jarmuż to kopalnia witamin, mikroelementów i zdrowia. Tego właśnie nam potrzeba na wiosnę. A ona się zbliża i już zerka na nasze biodra, cerę, włosy. Zanim nas opromieni i muśnie zalotnie blaskiem łaskawych promieni wdzierających się poprzez lazur...
Pieczone karmelizowane buraczki i bruschetta : Buraki można przyrządzać na wiele sposobów. Można je zamknąć w słoikach na zimę, zrobić sok, a nawet kanapkę – bruschettę. To tani i bardzo zdrowy produkt. Polecam wam drugi sprawdzony sposób z karmelizowanymi burakami. Troszkę inny od tego, o którym...
Pieczony pasztet z makreli i sałatka : Idziemy na majówkę? Jeśli tak to koniecznie musimy zabrać ze sobą oprócz dobrego humoru dużo pysznego jedzenia. Babeczki, bułeczki, sałatki, paszteciki i koktajle to moje piknikowe przysmaki. Dzisiaj podam Wam przepis na pyszny pieczony...
Pieczyste niedzielne. Łopatka wieprzowa. Budżetowo z Jamiem : Wypróbowałam kolejną propozycję z książki „Save with Jamie”. Przygotowałam to w zasadzie trochę z musu, bo luby miał ciśnienie na wypróbowanie innego przepisu z wykorzystaniem resztek z tej pieczeni. Od niechcenia przygotowałam, a...
Pierogi z dynią i złotem Inków oraz jesienią w tle : Jak przystało na polską złotą jesień, październik zrobił się ostatnio bardzo kolorowy. Może to jakiś dobry znak, że po wyborach będzie lepiej? Zasługują na to wszyscy Polacy. Każdy człowiek potrzebuje przyjaznego miejsca na ziemi, pracy, która da mu...
Pierona, nie ma nudelzupy, a jest kac! : Szczęśliwego Nowego Roku! Obudziliście się już? Dzwoni w głowie? Suszy delikatnie? Jeśli męczą Was efekty uboczne metabolizmu alkoholu, to polecam ukoić żołądek i popieścić kubki smakowe esencjonalnym rosołem. Nie takim, do którego...
Placki ziemniaczane z sałatą rzymską : Placki ziemniaczane z sałatą rzymską są wyborne. To miła odmiana letniego dania. Do tego jogurt grecki albo zsiadłe mleko i obiad jak marzenie. Polecam!
Po prostu zupa z oberiby : Kiedy się mówi o kuchni ślaskiej, zawsze pada nieśmiertelne hasło - „ciężka”. Taki śląski żur na przykład to, jak godoł ujek Ewald: „Mo być zomfcity, że jak wsadza lacia do gora to bydzie stoł, jak ten łon, z keregoś się wzion”.
Pobuczymy razem tej jesieni? – czyli zupa-krem z fasoli : Pomijając kłopotliwe akustyczno-aromatyczne efekty uboczne, o których mowa w piosence, fasola jest genialnym składnikiem, który właśnie jesienią i zimą powinien zawitać na naszych stołach. W tym okresie można stworzyć z niej sycące...
Pociąg do Indii (w szczególności do kuchni, odczuwam ja i dziś po indyjsku gotuję) : W środku kolejnej zimy stulecia (sic!) i z noworocznymi postanowieniami na przyszłość marzy mi się podróż do Indii. Na razie podróżuję tam dzięki uprzejmości BBC, siedząc w fotelu przed TV, ale najczęściej podróżuję tam w mojej kuchni...
Postanowienia noworoczne vs. codzienność, czyli jak przeżyć do końca świata : Minął styczeń. Komu z nas zapału, chęci i sił starczyło, aby wprowadzić postanowienia noworoczne w życie? Gimnastykować się więcej, zdrowiej jeść, schudnąć do tej pary jeansów, które leżą na dnie szafy. Ilu z Was już myśli jak...
Proste ciasto z truskawkami : Pamiętacie z dzieciństwa kluski z serem? Takie w kształcie kopytek albo kształtów różnych, jeśli pomagały robić je dzieci. Posypywane były cukrem i polane roztopionym masłem albo karmelem. Jak to wszytko pachniało. Nawet ja – największy niejadek w...
Proste pierniczki świąteczne – szybkie, bez czarów-marów i innych rytuałów (za to z piwem!) : Czy czytając przepisy na świąteczne pierniki, łapaliście się nieraz za głowę? Kilogramy miodu, wyrabianie ciasta tygodnie przed pieczeniem, dojrzewanie w piwnicy, wietrzenie mąki na balkonie, rzucania garścią anyżu przez lewe ramię...
Punk-rockowe chaczapuri : Już listopad. Jesień, łajzy po cmentarzach, smutek, nostalgia, ptaki przyrody... Mnie tez się zebrało na refleksje. Całą jesień preparuję przetwory, dżemy, konfitury, wino, cydr... wszyscy znajomi się na mnie patrzą jak na kuriozum...
Radykalizm w kuchni? (Linguine a la carbonara) : Zastanawia mnie, czy warto się spierać o jedynie słuszne przepisy na konkretne dania. Dochodzę do wniosku patrząc na różnorodność przepisów np. na bigos, że nie warto. Nawet w kręgu jednej rodziny babciny rożni się od maminego. Każdy...
Romantyczna kolacja z pewnym panem, czyli zapiekanka z selera, niebieskiego sera i orzechów włoskich : Tak, nadal randkuję z intrygującym panem selerem. Moje uczucie do niego wzrasta z każdym pysznym posiłkiem. Jakiś czas temu miałam ochotę zrobić coś w rodzaju selerowego dauphinoise, klasycznie to zapiekanka z ziemniaków pokrojonych w..
Rzecz o angielskim śniadaniu, czyli jak nie narzekać na tutejszą kuchnię : Ach, jaka jestem zmęczona! Ogólnie, gdyż nie śpię od piętnastu miesięcy, ale także marudzeniem tutejszej Polonii i narzekaniami na tę straszną angielską kuchnię. A że tłusto, a że kiełbaski smakują jak papier, a że jak można fasolkę na śniadanie, a już...
Rzeżucha dobra na wszystko (sałatka śledziowa z rzeżuchą) : Rzeżucha – zwana również pieprzycą – to mała niepozorna roślinka, która za swoje właściwości ceniona była już od czasów starożytnych. W Europie wykorzystywana była w celach leczniczych, jako środek pobudzający, regulujący zaburzenia tarczycy, przy...
Sałata rzymska – marynowana : Sałata rzymska ma podłużny kształt liści i często bywa nazywana sałatą długolistną. To najstarsza z używanych przez człowieka sałat, bowiem znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie. Była to prawdopodobnie pierwsza sałata, jaką...
Sernik grzechu wart : Niewiasty skrupulatnie liczące kalorie i panowie, którzy z obawy o swój sześciopak na brzuchu nie wsuną nic oprócz kurczaka i ryżu, będą uciekać z krzykiem na widok tego ciasta. Gdyby zapłonęły stosy Kalorycznej Inkwizycji – byłabym...
Skład chemiczny i właściwości Yerba Mate : Jak widać na zamieszczonym obok obrazku, roślina o której piszę, ma bardzo dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Dlaczego się tak dzieje? Tajemnica tkwi w jej składzie chemicznym. Oto co między innymi wchodzi w skład ostrokrzewu...
Smacznego Nowego Roku! (przekąski imprezowe) : Dzisiejszy wpis będzie nieco inny. Nie znajdziecie w nim tradycyjnych świątecznych potraw, bo zapewne każdy z Was ma swoje rodzinne, wypracowane i kultywowane latami receptury. Pomyślałam, że być może po świątecznej gorączce możecie nie...
Sos tatarski inaczej. Po brytyjsku : Sos tatarski, szczególnie ten domowej roboty, to był mój fetysz kulinarny dzieciństwa. Na żadnej imprezie nie czekałam tak na tort, jak na kolację, na której będą serwowane marynowane pieczarki, korniszony, czy właśnie sos tatarski, łączący te...
Subiektywny przewodnik po brytyjskich serach — Cornish Blue : Od jakiegoś czasu myślałam nad cyklem, który przybliżyłby czytelnikom mojego bloga różnorodność brytyjskich serów. Mało ludzi zdaje sobie sprawę, że w Wielkiej Brytanii zarejestrowanych jest ponad siedemset (!) gatunków serów. Cheddar...
Subiektywny przewodnik po brytyjskich serach — Yorkshire Blue : Gwiazdą drugiego odcinka przewodnika po brytyjskich serach będzie jeden tych, które pochodzą z hrabstwa, w którym mieszkam, czyli z Yorkshire. Jest to region obfitujący w pyszne sery. Dzisiaj zapraszam na Yorkshire Blue. Jest to ser produkowany...
Svět je do pyrdele (Svíčková na smetaně) : Svět je do pyrdele, jak mawiają bracia Czesi, kryzys, bezrobocie, pikujące w dół ceny walut, dookoła pogoda, od której w najlepszym wypadku można dostać depresji, nie mówiąc o grypie. Albo mokro, albo zimno, albo i to, i to… Nic tylko usiąść i...
Szał(wia) na dynię : Zupa krem z dyni gości u nas każdej jesieni i zimy, ale to w tym roku dopiero zrobiłam taką, która okazała się być naszym zdecydowanym faworytem. Improwizowałam, ale trzymałam się sprawdzonych połączeń: dynia świetnie komponuje się z...
Szybki obiad z fasolką w roli głównej : Czasem jest tak, że trzeba przygotować szybki obiad. Jest na to mnóstwo sposobów i receptur. Wykorzystałam do przyrządzenia dania fasolkę z puszki w sosie pomidorowym – taką jak na angielskie śniadanie z jajkami i bekonem. Fasolka w sosie...
Szybkie ciasto z rabarbarem : Niezawodny przepis na szybkie ciasto z owocami. Możesz dodać różne. Ja wybrałam rabarbar, którym zostałam obdarowana. Łodyżki były bardzo cienkie, więc nawet ich nie obierałam, tylko pokroiłam w drobne plasterki. Jeśli chcesz, aby ciasto było mniej...
Szybkie i bardzo pyszne ciasto z jabłkami : Ciasto z jabłkami to klasyka. To nie tylko domena babć, ale i nowoczesnych mam. Każdy po nie chętnie sięgnie, dzieci również. Ten przepis to nie jest typowa szarlotka, ale ciasto z jabłkami w bardzo uproszczonej wersji. Jabłek ci u nas dostatek – i to...
Szybkie wprowadzenie do zielonych koktajli (oraz kilka prostych przepisów) : Jak Państwu minął styczeń? U mnie był on bardzo kolorowy. Wzięłam udział w trzydziestodniowym wyzwaniu. Podjęłam się picia jednego zielonego koktajlu dziennie przez cały miesiąc. Wprawdzie, jeśli chodzi o koktajle, nie jestem, nomen omen, zielona, bo...
Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta : Śledzia w śmietanie każdy zna. Jak wygląda i smakuje, każdy wie. Ale nie każdy może albo chce sobie pozwolić na tłustą śmietanę, a smaki za nim chodzą. A może po prostu wśród bogactwa dań świątecznych czy noworocznych zechce się Wam...
Śledź (mnie!), czyli follow (me!) (słodko-korzenny śledź w stylu skandynawskim) : Na własne oczy widziałam ofertę polskiego baru napisaną po angielsku, w której wszystko było napisane w tym języku poza słowem „pstrąg”. „We recommend chips with fried pstrąg” (polecamy frytki ze smażonym wiadomo co) – czy coś w...
Śliwki, ale nie śliwki, czyli takie cuda w Japonii : Umeboshi zwane są śliwkami. Ale to nie śliwki, a gatunek moreli. To dość kontrowersyjny produkt, jego smak i zapach są, mówiąc delikatnie, trudne. Wyobraźcie sobie miny cudzoziemców na smak i zapach naszych wędzonych węgierek. Ja nie muszę...
Świąteczne kruche ciasteczka z konfiturą : Święta tuż, tuż, zatem w grudniowym numerze proponuję bardzo kruche świąteczne ciasteczka. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że wręcz rozpływają się w ustach. Do sklejania najlepiej wybrać konfiturę z własnej spiżarni lub dobrej jakości sklepową...
Świąteczne kulinarne prezenty ręcznie robione : Nie wiem jak Wy, Drodzy Czytelnicy, ale ja uwielbiam dostawać kulinarne prezenty. Mam także kilku znajomych smakoszy, dla których słoiczek domowego wyrobu jest cenniejszy niż te krawaty, mydła czy inne rzeczy, które po rozpakowaniu w święta...
Tort Studencki : Tort studencki, jak wszystko co studenckie, jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Powstał w pół godziny (gdyż czas zwykle jest towarem deficytowym), pod wpływem dużych emocji wywołanych pewną awanturą, a właściwie walką, bo nie można...
Tortilla zamiast Mercedesa 500 SL : Tortilla, jest to tradycyjny hiszpański omlet, którego bazę stanowią ziemniaki, cebula i jajka. Zwykle pod taką postacią jest w Hiszpanii spotykany, ale czemu by nie skorzystać z powszechnie dostępnych dobrodziejstw śródziemnomorskiej kuchni...
Tradycyjna śląska rolada : Rolada to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Choć tradycyjne to każda Pani Domu ma swój własny sekretny przepis. Najczęściej rolady różnią się konsystencją farszu i dodatkami. Rolady, które przedstawiam w tym poście, zostały zrobione...
Tradycyjna tarta z Yorkshire (wersja z serkiem wiejskim) : Tartę tę poznałam dzięki byłej szefowej mojej Sis. Pani, choć urodzona w Lancashire, mieszka w Yorkshire od wielu, wielu lat, zajmuje się gotowaniem profesjonalnie i spod jej palców wychodzą prawdziwe frykasy. To ona zapoznała mnie z tym...
Trochę oszukane rillettes z kaczki i nieoszukany relisz z agrestu : Co robi normalny człowiek, który ma na kolacji kogoś, kto uwielbia jedzenie, ekscytuje się nim, celebruje każdy kęs, uważa się (i całkiem słusznie) za smakosza? Pewnie większość normalnych ludzi gotuje dania, które dobrze zna i potrafi...
Truskawki dla dorosłych – truskawkowe gaspacho, nieco pieprzne : Truskawki. Założę się, że wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, wakacjami. Mnie w sezonie truskawkowym nie trzeba było karmić niczym innym jak miską truskawek rozgniecionych z cukrem i śmietaną (albo jogurtem naturalnym). To dość...
Warzywna sałatka z pesto : W kuchni śląskiej w sałatkach bardzo często bazą były ziemniaki. Dodatek stanowiły najprostsze warzywa, czyli marchew, seler, pietruszka. Często taka sałatka okraszana była skwarkami ze smalcem lub boczkiem. Nieco później zaczęto dodawać majonez...
Wiedza tajemna: o najlepszych na świecie brownies : Co Wam będę dużo mówić? Brownies to niebo w gębie dla każdego miłośnika czekolady. Czego tu nie lubić? Czekolada – pycha! Masło – pycha! Cukier – pycha! Banalnie proste do zrobienia, nieziemsko smaczne. Przepisów na brownie jest cała...
Wielkanocny barszcz biały z chrzanem : Na święta wielkanocne przygotowuję barszcz z białą kiełbasą. Moja mama nigdy nie robiła go z torebki tylko na własnym zakwasie, tak zresztą jak żurek śląski. Nie trujmy się konserwantami i innymi „E”, zwłaszcza że sposób na zakwas jest bardzo prosty...
Wieprzowina (albo kurczak) dla niezdecydowanych. Trochę słodka. Trochę kwaśna : Takie jest to danie – słodko-kwaśne, dla niezdecydowanych albo właśnie dla tych ceniących wyraziste smaki. Bo jest i chili, i przyprawy, które mocno aromatyzują mięso i sos. Ale jest i jeden składnik, za którym prawdopodobnie się nachodzicie.
Wino domowej roboty – jak Bóg przykazał : Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. Bóg widząc, że były dobre, rzekł: „Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce, w których są nasiona". I stało...
Wino z wiśni domowej roboty : Lato, lato i po lecie... Aż chciałoby się rzec, wykrzyczeć wręcz: wróć! Poczekaj! Nie odchodź! Ale co tam, kto łyknął winiarskiego bakcyla, ten zatrzyma ulotne chwile jak Dżina w szklanej butelce i będzie się delektował smakiem lata...
Wiosenne śniadanie, czyli pikantna jajecznica i nie tylko : Jak tam? Budzicie się do życia razem z topniejącym śniegiem? Dzisiaj przykładowe, wiosenne śniadanie: pikantna jajecznica i zielony koktajl! Smacznego...
Wiosna i odświeżanie menu (pasta/dip ze słodkiego ziemniaka i soczewicy) : Gdy piszę ten tekst, za oknem ciągle widzę śnieg pokrywający szczyty wzgórz w Dales, ale moimi daniami próbuję trochę zaklinać pogodę. Tęsknię za wiosną i to zawsze objawia się zmianą mojego menu. Mięsne potrawki, treściwe zupy...
Yerba Maté – zielone złoto ameryki południowej : Maté lub Yerba Maté nie jest sportem walki, nie jest też narkotykiem ani kimś, i (co może wydać się dziwne) nie jest także herbatą. Jest to napar z wysuszonych liści pewnego gatunku ostrokrzewu (Ilex paraguariensis). Roślina ta jest zupełnie...
Zapiekanka awaryjna : Niedawno pewna moja ognistowłosa, urocza koleżanka Anita, poprosiła mnie o przepis na zapiekankę makaronową, jako że spreparowałem coś takiego przy okoliczności imprezy urodzinowej mojej Oblubienicy, na której Anita była. No i cholera miałem p
Zapiekanka z kaszą jaglaną i makaronem : Chcecie zrobić dobry obiad albo kolację? Lubicie zapiekanki, czyli dania, które można zrobić wcześniej i zapiec przed podaniem? To właśnie dania idealne, kiedy nie można stać przy piecu, a wszystko da się zrobić choćby wieczorem. Wegetarianie mięso...
Zdrowa przekąska na zdrowy rok – prażona ciecierzyca : Szczęśliwego Nowego Roku! Kto z Was ma postanowienia noworoczne? A czyje postanowienia dotyczą zdrowszego odżywiania? Założę się, że w sylwestrowym menu królowały liczne słone przekąski, niekoniecznie bardzo zdrowe. Wiadomo, że raz na...
Zielone śledzie z przyprawami : Śląska wigilia bez zielonych opiekanych śledzi – nie może być! W tym roku zmieniłam przepis i zalewę oraz karmel przygotowałam w innej wersji. Polecam ten przepis chociażby dlatego, że dodatek przypraw i octu jabłkowego bardzo dobrze...
Zmasakrowana brukselka, czyli czego oczy nie widzą... : Tak sobie myślę, że ten tytuł może jest trochę szorstki i nie do końca oddaje sytuację – na przykład może sugerować, że zabiłam brukselkę – jej smak, walory. Część z Was może oczywiście uważać, a z moich obserwacji wynika, że to całkiem spora grupa, że...
Zrób sobie seropodobny wyrób bez mleka (wegański ser z nerkowców) : Dość sceptycznie jestem nastawiona do produktów nazywanych serem, do zrobienia których nie użyto ani grama mleka. A tu proszę – taka niespodzianka, odkryta dzięki Thiessie z bloga kulinarnego...
Zupa cytrynowa – pyszna i zdrowa : Życie studenta łatwym nie jest. Tu sesja, tu wypad ze znajomymi na piwo czy gdziekolwiek indziej. W międzyczasie zajęcia uczelniane czy praca. No nie ma czasu, nie ma czasu na nic więcej! Nie wspominając już o pieniądzach...
Zupa ogórkowa : Zupa ogórkowa to taka najzwyklejsza zupa, ale zupa, którą lubią prawie wszystkie dzieci. Uwielbiałam ją jako dziecko i moje dzieci też ją lubiły. Tak naprawdę do tej zupy to nawet nie ma proporcji i można fantazjować. Jeden składnik jest...
Żurek wielkanocny : Pamiętam jak dziś, gdy pisałam dla Was grudniowe życzenia świąteczne, a to już mamy kolejne święta i ponownie mam okazję napisać Wam kilka miłych słów. Tegoroczne Święta Wielkanocne przypadają na koniec kwietnia i bardzo cieszy mnie...