Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Manifest noworoczny i słodko-kwaśny kurczak

Ludu pracujący miast i wsi!

Widmo krąży po Europie – widmo plastikowych dań. Zgniły Zachód zasypał nas fiksami w proszku, sosami ze słoików, nawet Wschód często rzuca nam kłody pod nogi – Chińczyk (jeśli ktoś takiego pod ręka ma) dosypuje magiczne proszki do swych dań na wynos. Ile w tym cukru! Ile w tym soli! Można by wyżywić masy pracujące! Proletariuszki, które mają postanowienie pozbycia się kilku zbędnych centymetrów w nowym roku, tym bardziej powinny zacząć gotować klasykę dań kantońskich w domu, miast brać ją na wynos. Niech drżą wszystkie bary serwujące chińszczyznę na wynos. Nie macie do stracenia nic prócz swych kajdan. Do zdobycia macie całą gamę smaków. Wielbiciele klasyki słodko-kwaśnej wszystkich krajów, łączcie się!

Szczęśliwego nowego roku dla wszystkich czytelników!

Słodko-kwaśny kurczakPo tym wstępie inspirowanym jednym z najbardziej absurdalnych tekstów, jakie ujrzały światło dzienne1, zapraszam Was na klasykę kuchni kantońskiej, danie, który każdy chyba zna, ale nie każdy wie, jak je przygotować w domu. A warto. W mniej niż pół godziny miseczka aromatycznego jedzenia zagości na Waszym stole, a Wy będziecie wiedzieć, co dokładnie jecie.

Przepis na sos słodko-kwaśny pochodzi z książki Kena Homa Foolproof Chinese Cookery2, która to zawiera naprawdę proste przepisy na klasyki szeroko pojętej kuchni chińskiej. Możecie go użyć do krewetek, wieprzowiny, czy do kurczaka i bawić się różnymi kombinacjami warzyw, a oprócz tego, co dziś w daniu u mnie, pasują do niego także cienko pokrojone marchewki, kasztany wodne czy egzotyczne grzyby.

Słodko-kwaśny kurczak

2 porcje

  • łyżka oleju z orzechów ziemnych
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 dymki
  • 2 nieduże piersi kurczaka
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • puszka pędów bambusa, 120 g po odsączeniu
  • kawałek ananasa (użyłam około ćwiartki małego ananasa, można użyć puszkowego, choć świeży jest smaczniejszy)
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 150 ml bulionu z kurczaka lub warzyw
  • 2 łyżki wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnego sherry
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1½ łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) rozprowadzona w 3 łyżkach wody

Przygotowałam wszystkie składniki, aby były gotowe do szybkiego smażenia: imbir i czosnek obrałam i drobno posiekałam, pokroiłam ukośnie dymkę, papryki pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w paski, pokroiłam ananas na kawałki wielkości kęsa. Mięso pokroiłam na dość cienkie plasterki.

W woku lub dużej głębokiej patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam do niego imbir, czosnek i połowę dymki (tę dolną, twardszą cześć, tę ciemniejszą zieloną zostawiam do posypania gotowego dania), smażyłam na dużym ogniu, energicznie mieszając. Po około 30 sekundach wrzuciłam mięso i kiedy się z zewnątrz obsmażyło, dodałam paprykę i pędy bambusa, delikatnie posoliłam i doprawiłam pieprzem. Mieszałam od czasu do czasu.

W międzyczasie przygotowywałam sos. Wymieszałam wszystkie jego składniki, oprócz skrobi kukurydzianej i po około 5 minutach smażenia warzyw z kurczakiem, dorzuciłam do nich ananas, smażyłam jeszcze minutę i wlałam sos. Zagotowałam i dodałam rozrobioną skrobię. Wymieszałam i gotowałam jeszcze 30 sekund. Ściągnęłam z ognia, sos był dość gęsty.

Serwowałam z ryżem, posypane resztą dymki.

Karolina Grochalska
  1. Manifest Komunistyczny

  2. Wierzę, że moja ukochana siostra Miki nie miała złych intencji, dając mi w prezencie książkę, która w tytule zawiera słowo „idotoodporny”, ha, ha! W gruncie rzeczy zrobiłam z tej książki świetny użytek, polecam każdemu, kto chce w domu gotować proste chińskie dania.

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.