Buraki można przyrządzać na wiele sposobów. Można je zamknąć w słoikach na zimę, zrobić sok, a nawet kanapkę – bruschettę. To tani i bardzo zdrowy produkt. Polecam wam drugi sprawdzony sposób z karmelizowanymi burakami. Troszkę inny od tego, o którym pisałam Wam kilka miesięcy temu (Karmelizowane buraki, czyli dieta, dieta, dieta...), jednak moim zdaniem równie pyszny. Jedzmy zatem buraki, bo są pełne witamin i minerałów.
Obierz buraki, pokrój w plastry, a następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Po około 20 minutach nakryj naczynie, aby buraki nie były wysuszone. Po wyjęciu z piekarnika polej sosem.
Skrop delikatnie bagietkę oliwą i opiecz na patelni grillowej. Połóż na pieczywie buraki i kawałki gorgonzoli. Włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika na 2–3 minuty.
Polecam do obiadu, a bruschettę do kolacji, z lampką białego wina.