Wielkie Żarcie

Pieczone karmelizowane buraczki i bruschetta

Pieczone karmelizowane buraczkiBuraki można przyrządzać na wiele sposobów. Można je zamknąć w słoikach na zimę, zrobić sok, a nawet kanapkę – bruschettę. To tani i bardzo zdrowy produkt. Polecam wam drugi sprawdzony sposób z karmelizowanymi burakami. Troszkę inny od tego, o którym pisałam Wam kilka miesięcy temu (Karmelizowane buraki, czyli dieta, dieta, dieta...), jednak moim zdaniem równie pyszny. Jedzmy zatem buraki, bo są pełne witamin i minerałów.

Pieczone karmelizowane buraki

Składniki:

  • 3–4 buraki średniej wielkości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • mała łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka majeranku
  • ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak to zrobić buraczki?

Obierz buraki, pokrój w plastry, a następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Po około 20 minutach nakryj naczynie, aby buraki nie były wysuszone. Po wyjęciu z piekarnika polej sosem.

Jak zrobić sos

Składniki:

  • 3–4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • szczypta pieprzu
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżeczka sezamu
  • kilka liści szpinaku

Bruschetta z burakami i gorgonzolą

Składniki:

  • kilka kromek razowej bagietki
  • pieczone karmelizowane buraki
  • oliwa
  • 50–60 g sera gorgonzola

Jak to zrobić?

Skrop delikatnie bagietkę oliwą i opiecz na patelni grillowej. Połóż na pieczywie buraki i kawałki gorgonzoli. Włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika na 2–3 minuty.

Polecam do obiadu, a bruschettę do kolacji, z lampką białego wina.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.