Wielkie Żarcie

Rzeżucha dobra na wszystko (sałatka śledziowa z rzeżuchą)

RzeżuchaRzeżucha – zwana również pieprzycą – to mała niepozorna roślinka, która za swoje właściwości ceniona była już od czasów starożytnych. W Europie wykorzystywana była w celach leczniczych, jako środek pobudzający, regulujący zaburzenia tarczycy, przy leczeniu owrzodzeń skóry, usuwaniu pasożytów jelit, a także jako naturalny kosmetyk poprawiający urodę.

Czy słusznie w starożytności przypisywano pieprzycy takie właściwości? Dziś wiemy, że rzeżucha nie tylko poprawia apetyt i wspomaga trawienie, ale ma także właściwości oczyszczające organizm. Ponadto, co warto również powiedzieć, dezynfekuje ona zarówno jamę ustną, jak i resztę układu pokarmowego, a do tego dodać należy, że ze względu na właściwości moczopędne wskazane jest jej spożywanie przy chorobach nerek.

To jeszcze nie wszystko bowiem ze względu na zawarte w niej witaminy i pierwiastki spożywanie tej roślinki szczególnie zalecane jest osobom chorującym na osteoporozę, reumatyzm, kłopoty z krążeniem, choroby wieńcowe, anemię, dolegliwości tarczycy, a nawet cukrzycę – rzeżucha w naturalny sposób obniża poziom cukru we krwi. A co do wcześniej wspomnianych właściwości kosmetycznych to już samo spożywanie rzeżuchy wyraźnie poprawia kondycję włosów, wzmacnia je i zapobiega ich wypadaniu, wzmacnia paznokcie oraz poprawia wygląd skóry. Sok z rzeżuchy można też wcierać we włosy lub przemywać nim skórę, Francuski używały go do zmniejszania skórnych zmian starczych oraz rozjaśniania piegów.

Znamy właściwości, popatrzmy teraz na rzeżuchę z innej strony, jest ona bogata w kwasy, witaminy i pierwiastki. Zawiera witaminy: A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6, B12; kwasy: pantotenowy, tłuszczowy omega 3, tłuszczowy omega 6, tłuszczowe nasycone: jednonasycone i wielonasycone; pierwiastki: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, potas, cynk, miedź, mangan, selen, chrom, siarkę, jod, a także białko, błonnik, węglowodany i tylko około 32 kcal.

Jak widać jest to wartościowy dodatek do naszych posiłków, ale należy też pamiętać, że spożywanie rzeżuchy w zbyt dużych ilościach może spowodować zapalenie pęcherza. Zalecana dzienna dawka dla osoby dorosłej przy cyklicznym spożywaniu to przeciętnie jedna łyżka stołowa, czyli w sam raz jako dodatek do sałatki albo kanapek.

Podsumowując, warto spożywać rzeżuchę, ponieważ stanowi ona cenne uzupełnienie naszej diety zwłaszcza w zimie i na wiosnę. Łatwo ją „uprawiać” – wystarczy wysypać nasiona na mokrą watę czy ligninę położoną na spodeczku, poczekać aż wzejdzie i delektować się smakiem – polecam, bo warto.

Dla smakoszy przepis na sałatkę śledziową z rzeżuchą

Składniki:

  • 35 dag filetów śledziowych w oleju (matiasy),
  • 10 jajek,
  • 1 cały duży por,
  • rzeżucha,
  • 6 łyżek majonezu,
  • pieprz do smaku wedle uznania.

Wykonanie

Filety śledziowe płuczemy, suszymy i kroimy w kostkę. Gotujemy na twardo jajka, studzimy i również kroimy w kostkę, por kroimy w półplasterki, rzeżuchę siekamy. Do miski wkładamy pokrojone filety śledziowe, jajka, por i posiekaną rzeżuchę, dodajemy majonezu i mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku pieprzem i całość schładzamy w lodówce. Smacznego.

Sebastian Bałajewicz
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.