Święta tuż, tuż, zatem w grudniowym numerze proponuję bardzo kruche świąteczne ciasteczka. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że wręcz rozpływają się w ustach. Do sklejania najlepiej wybrać konfiturę z własnej spiżarni lub dobrej jakości sklepową. Oczywiście z tego ciasta można też zrobić inne kształty ciastek. Nie namawiam jednak do figurek czy innych misternych form, ciasto jest bowiem bardzo kruche. Uroczo wyglądają klejone serduszka.
Do mleka dodaj cukier puder i podgrzej prawie do zagotowania, cały czas energicznie mieszając. Odstaw z palnika i dodaj pokrojone w kawałki masło. Energiczne mieszaj, delikatnie podgrzewając, a na końcu dodaj kakao (cały czas mieszając).
Utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, w trakcie dodając żółtka. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj dwa rodzaje mąki i wymieszaj. Włóż ciasto na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość 3–4 mm, a następnie wykrawaj krążki i kładź na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Włóż ciastka do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 10–12 minut.
Kiedy ciasteczka przestygną, sklejaj je za pomocą konfitury. Możesz dodatkowo wierzchnie krążki ozdobić czekoladą.