Czasem jest tak, że trzeba przygotować szybki obiad. Jest na to mnóstwo sposobów i receptur. Wykorzystałam do przyrządzenia dania fasolkę z puszki w sosie pomidorowym – taką jak na angielskie śniadanie z jajkami i bekonem.
Fasolka w sosie pomidorowym z puszki to kopalnia witamin i wartości odżywczych. Zawiera białko, błonnik, żelazo i wapń. Duża zawartość białka oraz węglowodanów o niskim poziomie glikemicznym sprawia, że dłużej czujemy się syci.
Fasola reguluje poziom cukru we krwi i obniża nasz cholesterol, a sos pomidorowy zawierający likopen, jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga zapobiegać chorobom układu krwionośnego.
Sięgając po fasolkę w puszcze, warto zapoznać się z etykietą i zwracać uwagę na niską zawartość tłuszczu, cukru i soli.
Kurczaka lekko podsmażamy, warzywa kroimy i dodajemy wraz z łyżeczką sosu sojowego. Dusimy pod przykryciem 10–15 minut. Dodajemy fasolkę z puszki, trochę tymianku i bazylii. Podajemy według gustu i upodobań, można na przykład dodatkowo upiec w piekarniku ziemniaki. Smacznego.