Niezawodny przepis na szybkie ciasto z owocami. Możesz dodać różne. Ja wybrałam rabarbar, którym zostałam obdarowana. Łodyżki były bardzo cienkie, więc nawet ich nie obierałam, tylko pokroiłam w drobne plasterki. Jeśli chcesz, aby ciasto było mniej kaloryczne, możesz zrezygnować z kruszonki. Muszę przyznać jednak, że nieźle podnosi walory smakowe. Wybór pozostawiam tobie.
Umyte łodygi rabarbaru pokrój w cienkie plasterki.
Przygotuj kruszonkę, w tym celu roztop masło i połącz z suchymi składnikami tak, aby powstały małe grudki.
Następnie zrób ciasto. Ubij jajka z cukrem na sztywną pianę i pod koniec, zmniejszając obroty, dolej cienką strużką olej. Delikatnie mieszając, dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj. Wylej ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę. Na ciasto rozsyp równomiernie pokrojony rabarbar i posyp wszystko kruszonką. Włóż ciasto do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 45–50 minut.
Kiedy ciasto przestygnie, możesz delikatnie posypać cukrem pudrem.