Drożdżówki i jagodzianki to moje ulubione letnie wypieki. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi niezwykle puszyste, delikatne i długo zachowuje świeżość. Można je połączyć z ulubionymi letnimi owocami i formować w dowolne kształty. Można zrobić nadzienie jagodowe i powstaną jagodzianki, można owoce ułożyć na wierzchu i powstaną buły, a dodatek kruszonki sprawia, że są jeszcze pyszniejsze. Dodam, że dzieci je uwielbiają!
Składniki:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Ilość użytych składników do zaczynu odejmujemy z głównej ilości składników. Do garnuszka ukruszyć drożdże dodać 1,5 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i ¼ szklanki mleka. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto, na koniec dodając partiami roztopione masło. Ciasto należy wyrobić na gładkie i lśniące, ma odstawać od miski i nie kleić się do rąk. Ja wyrabiałam ręcznie przez 20 minut.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i lekko wyrobić, a następnie podzielić na równe części (mi wyszło 9 bułeczek). Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W każdej wyrośniętej bułeczce zrobić wgłębienie. Ja użyłam dna szklanki o średnicy mniejszej niż bułeczka. Szklankę należy przycisnąć dość mocno. Do powstałego w bułeczce wgłębienia nakładamy truskawki. Każdą bułeczkę posypujemy kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, do suchego patyczka.
Składniki:
Truskawki posypać cukrem i odstawić.
Składniki:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka. Ma być sypka, ale po ściśnięciu w palcach ma zachować kształt. W razie potrzeby dodać więcej masła lub mąki.