Idziemy na majówkę? Jeśli tak to koniecznie musimy zabrać ze sobą oprócz dobrego humoru dużo pysznego jedzenia. Babeczki, bułeczki, sałatki, paszteciki i koktajle to moje piknikowe przysmaki. Dzisiaj podam Wam przepis na pyszny pieczony pasztet z makreli i sałatkę, która idealnie z nim smakuje. Całość można zapakować do pojemnika i zabrać na majową wycieczkę. Życzę pięknej pogody i zdrowego, aktywnego wypoczynku!
Składniki:
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Suchą bułkę moczymy w mleku aż zmięknie, a następnie lekko ją odciskamy z nadmiaru mleka.
Do miksera wkładamy mięso z makreli, pokrojoną cebulę, namoczoną bułkę, jajko i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Górę wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Na wierzchu umieszczamy masło.
Wstawiamy do nagrzanego do 175°C piekarnika i pieczemy przez 20 minut, do momentu aż wierzch będzie zarumieniony.
Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.
Składniki:
W miseczce mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i chrzanem. Dodajemy kilka kropel syropu z agawy i posiekane kapary. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jabłko i seler kroimy i układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy z ostudzonym pasztetem z makreli i pieczywem.