Dzisiaj mam dla Was przepyszny deser czekoladowy z dodatkiem kawy i brandy, taki deser dla dorosłych. Aksamitna konsystencja musu i głęboki aromat sprawią, że warto zgrzeszyć i choć na moment zapomnieć o wszelkich dietach, jakie sobie narzuciliśmy, by zgubić świąteczne kilogramy. Poza tym mamy czas karnawału, więc powinniśmy w pełni z niego korzystać również w sferze kulinarnej. Skuście się na tę małą przyjemność i chwilę zapomnienia, nie będziecie żałować:-).
Składniki:
Na garnku z gotującą się wodą umieścić miskę tak by dno nie dotykało wody. W misce umieścić czekoladę połamaną na kawałki, masło i rozpuszczoną kawę. Od czasu do czasu zamieszać aż osiągniemy gładką konsystencję. Misę zdjąć z garnka i odstawić na bok.
Do drugiej miski wsypać cukier, dodać żółtka, brandy i jedną łyżkę bardzo zimnej wody. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i przy pomocy trzepaczki ubijać zawartość miski. Ubijać około trzech minut aż ubijane jajka będą miały konsystencję płynnego majonezu, a kolor zmieni się na jasny żółty. Zdjąć miskę z garnka i umieścić ją w zlewie z zimną wodą, cały czas ubijać (uważać by do miski nie dostała się woda). Ubijać do momentu aż masa przestygnie i jeszcze bardziej zrobi się gęsta.
Na tym etapie do masy jajecznej dodać masę czekoladową i całość wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Gdy białka będą już ubite dodać jedną łyżkę do czekoladowego musu i wymieszać. Następnie pozostałą część białek delikatnie wmieszać w mus (robić to bardzo delikatnie, tak by nie przemieszać masy). Gotowy mus rozlać do słoiczków, pucharków lub miseczek i umieścić w lodówce na 4 godziny. Przed podanie ubić śmietanę kremówkę i udekorować każdy słoiczek.
Smacznego:-).