Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Boćwina, burak liściowy, mangold? Wrzućcie do zupy i jedzcie na zdrowie! (Zupa z boćwiną)

BoćwinaBoćwina, burak liściowy, mangold, kapusta rzymska, burak szpinakowy – pod takimi nazwami możecie znać to warzywo. Znacie? Lubicie? Liście na zdjęciu pochodzą z mojego ogródka. Zerwałam boćwinę, a piętnaście minut później wylądowała w zupie. Jeśli macie ochotę na ciekawą zupę z wykorzystaniem tego zdrowego i smacznego warzywa, które na dodatek jest piękne, to ten przepis jest dla Was. Pamiętajcie, że nie ustępuje swoimi właściwościami odżywczymi szpinakowi i jedzcie boćwinę na zdrowie.

To był totalny eksperyment i jak się okazało – nasz nowy hit zupowy w domu. Wstępnie miało być curry z boćwiną, ale przyszła mi ochota na zupę i przypomniałam sobie, że kiedyś do innej pysznej zupy dodawałam masło orzechowe i efekt był świetny. Użyłam młodych, delikatnych listków i łodyżek boćwiny z mojego ogródka, jeśli dysponujecie tymi wielkimi, to gotujcie zupę po dodaniu zieleniny ciut dłużej niż ja.

Zupa z boćwiny i słodkiego ziemniaka

4 porcje

  • 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowy z pierwszego tłoczenia)
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki chilli mielonej
  • ¼ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże słodkie ziemniaki
  • 1,2 l wywaru warzywnego
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 1 kopiasta łyżka masła orzechowego (naturalnego, niesłodzonego, niesolonego)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeża, najlepiej młoda boćwina – po posiekaniu około 4 duże garści
  • ½ limonki + 1 do serwowania (opcjonalnie)

Zupa z boćwinąSzalotkę obrać i pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Seler naciowy pokroić wzdłuż na pół i na cząstki. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Przygotować boćwinę: łodyżki odkroić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, a liście ułożyć jeden na drugim, przekroić wzdłuż na pół i potem na paseczki. Wrzucić boćwinę na sito i dokładnie umyć. Pomidory zmiksować na gładką masę.

Do rondla wlać olej, rozgrzać i dodać szalotkę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty na małym ogniu i dodać kurkumę, chilli, kumin, kolendrę i zamieszać. Smażyć przez ok. 30 sekund, dodać seler naciowy, słodkiego ziemniaka i wymieszać. Następnie dodać gorący wywar (zachowując pół szklanki na później), pomidory, sól i pieprz do smaku. Zagotować i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Mniej więcej w połowie gotowania pół szklanki wywaru wymieszać z masłem orzechowym, aż będzie jednolite i wlać do zupy. Na sam koniec, na ostatnią minutę gotowania dodać boćwinę. Wyłączyć gaz, wcisnąć sok z połowy limonki i serwować z ćwiartkami limonki i pieczywem (my mieliśmy chleby naan z kolendrą).

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.