Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Hiszpania vs. Włochy, czyli o futbolu dwa słowa, a o jedzeniu znacznie więcej

TortillaNie śledzę Euro, igrzyska nigdy mnie specjalnie nie rajcowały, wiec nie mam pojęcia czy do takiego pojedynku dwóch piłkarskich drużyn może dojść, a może już doszło? Mnie bardziej interesują dania, które oba kraje mają do zaoferowania i na tym się dziś skupię.

Tortilla vs. frittata. Kiedyś ciężko główkowałam jaka jest zasadnicza różnica między tymi klasycznymi daniami. Doszłam do wniosku, że w hiszpańskiej tortilli prawie zawsze występują ziemniaki, a włoska frittata może je zawierać, ale nie musi. Poza tym frittata bywa cieńsza, bardziej przypomina omlet, a tortilla to już placek wymagający konkretnego gryza. Znawcy kuchni na pewno znajdą jeszcze jakieś niuanse w technice przygotowania. Łączy je jednak to, że zawierają jajka i są doskonałą propozycją posiłku utylizacyjnego - można w nich wykorzystać np. resztki ziemniaków z poprzedniego obiadu.

Dla mnie jest to idealne letnie, szybkie jedzenie, korzystam z tego co akurat daje natura - przebieram więc wśród sezonowych warzyw, dodaję ugotowane ziemniaki, rozbełtane jajka i czasem coś ekstra. Dziś to ekstra to chorizo. Czyli jednak po hiszpańsku.

Tortilla z chorizo i groszkiem

2-4 porcje

  • 4 jajka, rozbełtane
  • 6-8 młodych ziemniaków, ugotowanych (w mundurkach i obranych, lub resztki gotowanych z obiadu), pokrojonych na plastry
  • czerwona cebula, obrana i pokrojona na półplasterki
  • kilka cienkich plastrów kiełbasy chorizo
  • około 200 ml świeżego groszku lub mrożonego, rozmrożonego na sicie odpowiednio wcześniej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • rukola do dekoracji (opcjonalnie)

Piekarnik należy nagrzać do 200°C (termoobieg). Rozgrzać również patelnię (o średnicy 25 cm), którą można używać w wysokiej temperaturze w piekarniku i wlać do niej oliwę. Dodać cebulę i smażyć do momentu, aż zmięknie. Dorzucić połowę ziemniaków, na nie położyć chorizo, dodać groszek, przykryć kolejną warstwą ziemniaków i zalać jajkami, które uprzednio należy doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć nieco ogień, aby spód się ściął i po około 3 minutach przełożyć patelnię do piekarnika.

Piec do momentu, aż góra bedzie ścięta i zarumieniona. Wyjąć z piekarnika i przykryć patelnię deską do krojenia, po czym obrócić do góry dnem. Tortilla ładnie wyjdzie z patelni i będzie gotowa go krojenia. Pokroić ją na porcje, tak jak się kroi pizzę. Można ją podawać na ciepło lub zimno i udekorować rukolą lub świeżymi ziołami. Dobrze pasuje do niej jakaś lekka sałatka na boku i koniecznie kieliszek wina. Może być włoskie. ;)

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.