Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Gdzie jest lato? W Yorkshire co najwyżej na talerzu

Grzanki z pastą z groszku i bobu oraz mozzarellą i świeżą miętąGroszek i bób to lato. A jak lato to tropiki. Przynajmniej w Polsce, jak ostatnio donosili moi znajomi i moja rodzina. Miałam ochotę wsadzić ich w samolot i przetrzymać trochę w temperaturze 14 stopni Celsjusza w deszczowym od tygodni Yorkshire, wtedy może odechciałoby im się narzekać na ciepło. Najstarsi lokalni farmerzy nie pamiętają tak zimnego i deszczowego lata. Mam ochotę krzyczeć z rozpaczy, że chcę globalnego ocieplenia, przecież płacę, i to niemało, na walkę z jego skutkami! W każdym razie, gdyby ciągle było Wam, Drodzy Czytelnicy, za ciepło (niestety mi nadal nie jest za ciepło – gdy to piszę jest najcieplejszy dzień od tygodnia, czyli jakieś 18 stopni Celsjusza i nawet nie pada, choć wiszą ciężkie chmury), gdyby nie chciało się Wam specjalnie gotować, to polecam tę letnią, lekką i szybką przekąskę. Kwintesencję lata na talerzu. Też sobie ją zrobię, w końcu jakieś lato mi się należy, nawet jeśli tylko na talerzu.

Grzanki z pastą z groszku i bobu oraz mozzarellą i świeżą miętą

2-4 porcje

  • około 150 g groszku (waga po wyłuskaniu)
  • około 250 g ziaren bobu (waga po wyłuskaniu)
  • garść świeżej mięty, same listki
  • oliwa extra virgin
  • sok z jednej cytryny
  • 50 g drobno startego świeżego pecorino i jeszcze odrobiona do posypania
  • 4 suszone kromki pieczywa (dobrego, najlepiej na zakwasie)
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 2 kulki mozzarelli (najlepiej z bawolego mleka, choć wiem, że o taką świeżą trudno), porwane na kawałki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Wyłuskany groszek, bób oraz większość listków mięty włożyć do malaksera i mielić, dolewając oliwy i soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i dodać starty pecorino. Całość dokładnie zmielić. Jeśli pasta będzie bardzo zwarta, to należy ją nieco rozrzedzić oliwą. Wedle Waszego gustu.

Pieczywo podpiec w piekarniku albo zgrilować na żeliwnej patelni – z obu stron. Następnie natrzeć je ząbkiem czosnku – jego smak ma być tylko delikatnie wyczuwalny, nie powinien dominować, tak więc proszę uważać.

Na grzankach rozłożyć bardzo szczodrze pastę z bobu i groszku, na to położyć mozzarellę i resztę mięty, zmielić nieco pieprzu, dodać soli, posypać startym pecorino i, aby uwieńczyć dzieło, delikatnie skropić grzanki oliwą.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.